Hidegkúti-turistaház

hosszú szünet, újrakezdés

nem kedveznek az elmúlt hónapok a blogolásnak. van egy csomó más, fontosabb dolog. de az sem lehet, hogy blog ne legyen. egyébként írogattam én, csak nem jutott odáig, hogy kész legyen, feltegyem.

találtam egy megkezdett posztot (valamikor júniusban írhattam). most ideteszem, s kommentálom, hogy azóta mi s hogy változott:

 

ez az özönvíz nagyon betesz hidegkútnak. nagyjából érthető módon mostmár a második hónapja mondják vissza csoportok az érkezést. pontosabban az aggodalom érthető, de ennek azért egy-két valóban világvégét idéző naptól eltekintve nem volt valós alapja. a sok esőtől, persze van sár de a nyári kánikula helyett nagyon jó levegő van legalább. (no, hát ennek az lett az eredménye, hogy a nyár gyakorlatilag a vendégek szempontjából egy hónapból állt. ennyiből nehéz lesz az éves fenntartást kigazdálkodni…)

a sok eső inkább nekem okoz fejtörést, mert a ház körül a kétheti kaszálás nyoma alig látszik, a réthez meg hozzá sem tudtam fogni. most kellene sok segítség, de nemigen jön össze a barátaimnak. így pedig baj lesz, mert lassan nyakig ér a fű. géppel legfeljebb szárzúzózni lehetne, de azt meg nem lehet utána összeszedni a szamárnak. a traktoros kaszálást meg nem tudnám kifizetni most… nagyjából most kellene a háznak kitermelni a hagyományosan szar hónapok költségeit, de csak üresen áll. nem lesz az új ház befejezéséből sem semmi nagyon idén. (ezzel meg az van, hogy a kaszálás meg lett csinálva, s a ház is előrébb haladt: mostmár csak a vizes bekötések maradtak hátra. ugyanakkor augusztusban ellopták az aggregátort. elé vacak volt már, ha be akarták a vendégek indítani, anak az lett a vége, hogy egyórányi birkózás után telefonáltak, hogy csináljak már valamit – mehettem gyertyát pucolni. szóval előbb-utóbb kellett volna amúgy is egy újat venni, de hogy – első alkalommal – bemennek a területre és elvisznek valamit, ez új. és aggasztó. vettem egy új aggregátort egyébként, amit nem is merek felvinni.)

csabi egyébiránt hosszabb vendégszereplésre költözött gyöngyöstarjánba és – rajongói nagy örömére – a herélésből sem lesz semmi, tudniillik megjuhászodott. úgy tűnik, nem is a női hormon (amit kúraszerűen kapott, de most leálltam már vele) bírta jobb belátásra, hanem egyszerűen az emberek környezete okozhatta ezt a válozást. most vidáman viszi a hátán a gyerekeket vagy engem esténként. lassan azonban lelegelte a teljes udvart, beleértve a málnatöveket, borsmentát (jó, hogy étcsokoládé-bokor nincs az udvaron, mert akkor alighanem a világ gasztronómiailag legkifinomultabb ízlésű szamara lenne). így költözik egy portával odébb pénteken.

(csabi azóta a falu kedvence. kaptunk egy hatezer négyzetméteres szomszédos telket, aminek egyedüli lakója. a telken áll a kétember magasságú susnyás, irtása embertelen feladat – a tárcsás fűkaszával egy délelőtt alatt alig 1-200 négyzetmétert lehet levágni. így csabi egy dzsungelben él, ahol vadcsapás-szerű járatokat alakított ki magának. vadregényes, de jobb volna, ha valahogy meg lehetne ezt a gazt fékezni, ami nem egyszerű, mert az évek során a cserjék, fák gyökérzete eluralta a területet, így ha le is vágom a föld feletti részt, egy-két hét alatt visszanő minden. kaszálás közben egyfolytában a glyalka mantrát mondogatom – ami persze csak erős túlzás, ilyet nem szabad csinálni.

csabit meghívták a gyöngyöstarjáni szüreti felvonulásra. géza bácsi szerzett is neki egy snájdig kiskocsit, amit marika néni feldíszített. a megelőző napokban összeraktuk a szerszámokat, fogatoltunk, csabi szépen húzta a faluban a gyerekeket. a szüreti felvonuláson azonban – alighanem a tömeg, traktorok miatt – nem lehetett kordában tartani, rita csimpaszkodott a kötőfékbe, én húztam a feszítőzablát, de ment össze-vissza – ki kellett a menetből állni. azért a nézőközönség számára autentikus látvány lehettünk, amint és ülök egy hordócskán a kocsin, kalapban, rita meg birkózik a szamárral. jól szórakoztak: kiabáltak, hogy „hajrá rita, te vagy a jobb!“ szóval a nagy nyilvánosság előtti mókázás egyelőre nem erőssége csabinak.)

annyi megmaradt még ebből a csacsigolásból, hogy amikor bori a nyakamban ül, kockacukrot és feszítőzablát akar a számba tenni.

 

megvolt a mátra 115 is. na, akkor volt két csoport is. hát, sok volt így együtt, de sokan is segítettek. azt hiszem, régen volt már ilyen jó hangulat, mint ezen a hétvégén. pedig az utolsó pillanatig én nagyon kételkedtem, van értelme elindítani a versenyt, tekintve hogy előtte hetekig zuhogott. de épp aznapra remek idő lett. (ez akkor volt, jó volt, szép emlék, slussz.)

 

a szentivánéj, ismét csak az okádék idő miatt, elmaradt. de valahogy be kellene pótolni. alighanem augusztusban kéne erre sort keríteni. szóljon, aki el akar tölteni fenn egy hosszú hétvégét. aztán kitaláljuk, mi lesz. (ki is lett, az előző bejegyzésben megírtam, hogy szeptember 11-12-én szívesen látunk mindenkit. a program annyiban változott, hogy a hétvégét muszáj leszünk fagyűjtésel tölteni, hogy télen is tudjunk működni. ettől persze, az eredeti tervnek megfelelően lehet szarvasbőgést hallgatni, de aki jön, beállhat egy kis laza sarangolásra. kaja, bor lesz.)

 

szabolcs volt fenn augusztusban a házban és csodálatos rendet csinált, festett, rendezkedett. ennek megfelelően úgy néz ki most hidegkút, ahogy mindig is ki kellene néznie. nem végzett persze mindennel, hagyott egy másfél oldalas listát a teendőkről – nem lesz unalmas a szeptember sem.

 

tegnap biciklivel mentem fel a házhoz, majd le is. mátraszentimrétől a zöld négyzeten (blok-ház, szalajkaház, lajosháza) akartam legurulni solymosra. már a turistaút indulásánál tábl fogadott, hogy a kisvasút építési munkái miatt nem járható a turistaút a szalajkaház és lajosháza közt. a turistaút? azon is építkeznek? kerülőút? az nem túl korrekt, hogy nem járható és slussz. merre menjen a turista? maradjon ott, ahol van? én csak azért is elindultam, majd csak ki lehet kerülni azt a nagy építkezést.

a turistaút gyönyörű volt, főleg a kisvasút valamikori végállomásától (blokház) a szalajkáig. gyönyörű fenyvesben halad a kisvasút régi töltése. biciklivel nem ideális a sok bedőlt fa, hiányzó hidak miatt, de megérte még így is arra menni. (fotók innen a további topikokhoz is:)

 

a szalajkaház még mindig olyan, amilyen volt: nem használják, maximum állagmegóvás. pedig ritka jó adottságai vannak ennek a háznak, az ország legideálisabb bakancsos-turista célpontja lehetne – ha hagynák. most csak áll üresen és várja a sorsát, ami így az enyészet vagy a „vadászturizmus“.

hanem a ház alatt kész a kisvasút végállomása.  hát ilyet én még nem láttam. egy hatalmas, száz embernek elég beálló és egy fogadóhely, kitérővel. tábla: szalajkaház. és semmi más. sem egy kút, sem egy eligazító térkép. a turistaösvények jelzései elvesznek. kinek épült ez a kisvonat? mikor jár egyáltalán? miért érdemes ide jönni, ha itt semmi sincs, senki sincs?

ahhoz, hogy ez a szárnyvonal folytatódjon lajosházától hatalmas kőmennyiség kellett a töltésekhez, de előtte még a zúzalék a közelítő utakhoz. maga a munka is komoly összeget tehetett ki. kinek lehetett érdeke ez a patyomkin-vasút? nehéz elhesegetni a gondolatot, hogy majd bástya elvtárs jön ide a magán-szerelvényén vadászni a cimboráival, nekik még a ház is megnyílik talán.

aztán az sem életszerűtlen elképzelés, hogy ez az egész fantomberuházás leginkább a követ szállító vállalkozásnak érhetette meg. csodálnám, ha ez nem a kishegyi bányából jött volna. no, az meg kié? no, kié?

hogy ez mennyire kamuprojekt lehetett leginkább akkor erősödött meg bennem, amikor a töltésen lefelé mentem. (mivel a turistaösvényt szartak újrafesteni, rendberakni.) a töltés, kövek több helyen hiányoznak a talpfák alól. elképesztő. itt nem járhat még egy talicska sem, nemhogy szerelvény. nyilván megvan a válasz erre is: az eső kimosta. ez igaz is lehet, de itt vonat járt a háború előtt. sőt, jóval tovább is. azt a töltést miért nem mosta ki? nem volt ekkora eső? modernebb gépekkel építették azt a töltést? ugyan! íme egy szép példája ismét a magyar mutyinak: építünk, de úgy, hogy a végeredmény minősége teljesen érdektelen. mert nem a beruházás, hanem az annak appropóján kiszivattyúzható közpénz mennyiség a lényeges.

hajh, de megérne egy oknyomozó riportot ez az egész! quo vadis? no, de ezt gyöngyösi „újságíró“ (van ilyen…?) soha nem fogja megírni.

 

kapcsolódó dolgainkról.

a gyutacs (gyorsreagálású utcai tájszínházi akciócsoport) júniusban tarjánban előadta új darabját a piroska és a farkasfalkát. utána elmentünk a vajdaságba, ahol kishegyesen és zentán is előadtuk mind a két darabot. bár a kishegyesen elég béna volt a szervezés, azért mind a két helyen elég jól sikerült a fellépés – sőt, zentán voltunk szerintem idáig a legjobban. azt hiszem, az ilyen közösségi alapú színtársulatnak épp ez kellene, hogy az értelme legyen. nem a darab, hanem a közösségek összehozása a lényeg. szerettek bennünket, mi is szerettünk ott lenni.

azóta is felléptünk tarjánban, s kapunk meghívásokat innen-onnan. sajnos nagyon nehéz az időpontokat egyeztetni, mert mindenki lót-fut. majdnem minden szerepre két szereplő is van, de még így sem tudjuk sokszor összehozni a dolgot. talán főként azért, mert a programok jelentős részén mindenki a társaságból együtt van ott – így hiába a kettős szereposztás.

ha minden igaz, legközelebb adácson, az utcaszínház-fesztiválon lépünk fel.

 

nagyon jól sikerült a kézműves tábor is. vannak fotók, majd teszek fel párat. egy hétig mindenféle kézműves dolgot tanított rita és boró. volt olyan húsz gyerek – szerintem mindenek nagy élmény lehetett. megerősödött bennünk, hogy lesz jövőre is – sőt, bővítjük ezt a fajta tevékenységünket.

a nagy siker persze ismét hülyeségbe torkollott: az egyik gyerekért feljött az egyik anyuka a barátnőjével egy nissan navarra-val. a nőnek zéró tájékozódó képessége, a gumik tükörsimák. de terepjáró, nagy. este tízkor hívott bennünket az anyuka férje, hogy merre lehetnek ugyan. mondtuk, hogy délután hatkor már elindultak, otthon kellene lenniük. hát nincsenek. no, nem írom le az egész sztorit, a vége az, hogy rendőrökkel, erdészekkel másnap 11-re sikerült megtalálni és kiszedni őket a zám-patakból (!). az éjszakát egy vadetetőben húzták ki. mikor kérdeztem, hogy miért nem indultak el a turistajelzése vagy lefelé a völgyben, az egyik asszony: „nem tudjuk, merre van a lefelé.“ és melletünk fél méterre ott csörgedezett a zám patak.

tanulság: tényleg ne kóricáljon már vendég autóval, ha nem muszáj.

a mentésben részt vevő rendőrök ritka korrektek voltak, fiatal, jókedvű és laza csapat. pedig vasárnap a szabadnapjukon lettek behívva a keresésre. gondoltam, érdemes ezt is jelezni a helyi főrendőrnek, hogy ne csak a baszogatásból jusson nekik, hanem ha valamiben jók, akkor érezzék azt is. azt hiszem, érdemes lenne ide másolni a levelezésünket, de nem teszem. lényeg, hogy nagyon korrekt volt a dícséret tudomásul vétele is: vannak hibáink, de küzdünk ezekkel.

 

voltunk a gyerekekkel a múlt héten balaton körüli nyaraláson. minden kijutott: déli parti lehúzós, igénytelen kalmár-beach, lengyeltóti környékének látnivalói, hévíz, szent györgy hegy, szigliget. mind a gyerekekre, mind rám a legnagyobb hatást a somogyvámosi krsna-völgy tette. úgy (is) hirdetik, hogy öko-völgy, mivel a százötven fős közösség biogazdálkodás folytat. készülnek a harmadik világháborúra. (ez nem igaz, csak én mondom.) szóval a teljes önellátást célozták meg. jelenleg, a projekt – egyébként nem krisnás – vezetője szerint olyan 80-90%-ban képesek a saját szükségleteiket ellátni saját maguk. kertészkednek, szántóföldi kultúrájuk van, méhészet, tehenészet (ami csak tejcélú jószágtartás, mivel nem lehet megenni a vallási előírások miatt a jószágokat – így azok végelgyengülésben pusztulnak el és kerülnek az állattemetőbe). mindez 230 hektáron, amiből 110 an jelenleg művelés alá vonva. amiből nem tudnak önellátók lenni, az a ruha (kísérleteztek lenvászon előállításával, de nem ment), üzemanyag (még szükségük van erre, de egyre tőbb mezőgazdasági munkát ökörrel végeznek – maguk is fejlesztenek eszközöket), papír stb. műanyagot nem, vagy csak nagyon minimális mértékben használnak. áram nincs bekötve az egész faluba, bár aggregátoraik vannak.

az egész völgy a kilencvenes évek elején kezdett kiépülni, először a templomot építették meg. ez ma is a völgy központja, látogatható. igazi krisnás szentély: a vidámságról, a vidámság vallásáról szól. színes, eleven – a magyar vallási hagyomány(ok)tól teljesen idegen. ebben az épületben működik a konyha, étterem is, ahol csak lakto-vegetariánus ételek vannak. de igen jók. (receptek innen: www.krisnavolgy.hu)

a falu ettől olyan háromszáz méterre fekszik. elsőre inkább néz ki „napsugár holiday öregkor lakóparknak“. a házak színesek, fantáziátlanok, tájba nemigen illők, a somogyi építészeti hagyományra vajmi keveset adó, de végső soron vállalhatóak. van itt a gázbeton téglától kezdve a szénaházig minden. az ok, hogy amikor a völgy indult, a szükség nagyobb úr volt, mint a tudatos tervezés. abból és úgy építettek, ahogy tudtak. még most sem tud mind a százötven fő benn élni a völgyben, többen kinn laknak a faluban.

van már húsz gyerek is. eddig azért nem lehetett, mert a közösség minden tagja intenzíven be volt vonva a munkamegosztásba, egyszerűen nem engedhették meg maguknak, hogy egy-egy nő kiessen. most már talán. a húsz gyerekből öt iskoláskorú, nekik már most áll a szerintem minden pedagógus szándékú pedagógus álma iskola. ez egy akkreditált általános, ahol a törvényi előírásnak megfelelően három főállású pedagógus foglalkozik az egyelőre öt gyerekkel. normál tantervet visznek, de „védikus háttérrel“. ez azt jelenti, hogy az oktatás célja nem az ismeretátadás elsősorban, hanem a cél, az istennek tetsző életre történő felkészítés. ez azt jelenti, hogy – ami a közösségi munkamegosztást is jellemzi – a gyerekek bevezetést kapnak a mindennapi élet feladataiba (konyha, állattartás, földművelés stb.), az ehhez szükséges tárgyi tudást egészíti ki a lexikális, elméleti anyag. tanulnak zenét (indiai hangszereken), nyelvet (angolt és szanszkritot). az iskola számomra az álmok iskolája, még ha tájidegen is. bimbi is beleszeretett.

nem rejtik véka alá, hogy bevételeik, amik az igencsak látványos fejlesztésekhez szükségesek, „külső forrásból“, az évi harmincezer (!) turistától, eladott termékeikből, terményeikből származnak. ezt azonban a függetlenné válás előkészítésére fordítják. no, és persze a pályázatokból, amelyeket profin menedzselnek.

a közösség természetesen erős vallási alapon működik. jelenti ez a hit mindenben való megjelenését és a vallási regulák szerinti életet. a feladatmegosztás egyfajta karmatikus alapon nyugszik. mindenki azt csinálja, amihez ért és a karmája kitejesedik benne. aki állatokat gondoz, az ehhez ért és ezt szereti csinálni – ebben találja meg a lelki boldogságát (amint a tehenészsrácokat elnéztem, ez kétségtelennek tűnt – ilyen kedélyes és tehénbarát fejésen még nem vettem részt). aki meg a vezető, ő erre hivatott – és a többiek ezt feltétel nélkül elfogadják.

az életnek az is a része, hogy a szentély-feladatra beosztottak hajnal kettő-háromkor kelnek, virágkoszorút fonnak és felöltöztetik krisnát (igen, mint egy játékbabát).

a regulák pedig többé-kevésbé ismertek: nincs pia, cigi, kábítószer, hús. de nincs szex sem, csak ha gyereknemzés a cél.

khm…

a közösség korfája enyhén szólva is torz a magyar társadaloméhoz képest. ottlétünk alatt leginkább 25-40 közti fiatalokkal találkoztunk. negyven felett alig, gyerek összesen húsz. a közösség kora, nemi összetétele, a megengedett párkapcsolat enyhén szólva is nehezen teszi hihetővé az önként vállalt cölibátust. szóval itt vlami nagy titok lehet: két harmincas (férfi, nő) együtt él. együtt kelnek, fekszenek, de eszükbe sem jut a szex. illetve eszükbe jut, de csak mint tiltás? így élnek tíz évig, mikor szólnak a közösségből, hogy testvérkéink, itt az idő a gyerekvállalásra. no, akkor most lehet! és addig? ha nem vagyok profán, akkor mi van, ha kedvet kapnak hozzá? vagy mi van, ha nem is tudják, hogy kell?

másrészt: ennek a vallásnak a számomra egyik legmegkapóbb része az öröm beemelése a „liturgiába“. ez éneket, táncot is jelet. jóllehet, a táncnak vannak szakrális és mágikus teleológiai vonatkozásai (vadászat vagy a dervisek tánca), amikor ezt a táncot elnézem, nehéz nem gondolni arra, hogy itt mégis csak nők és férfiak fejezik ki közös örömüket. és az örömnek hogyhogy nem része a másik fizikai megtapasztalása? és egyáltalán, mi a baj ezzel? miért tilos? no, a’szem, elő kell vennem a krisnás szakirodalmat, hogy ezt megértsem.

a társaságban megy a viccelődés, hogy krisnás lettem. ez részben igaz. annyiban legalábbis, hogy engem ez a közösség, a világos szervező elvek, a racionális működés (ami azért egy orbitális paradoxon: épp egy vallási alapú közösségben látni a legprofesszionálisabban szervezett működést, ellentétben sok nem vallási alapú közösségtől, amely kaotikus, nem fenntartható, végiggondolatlan elveken nyugvó) nagyon megfogott. megfogott, hogy itt valóban a karma jelöli ki az egyén helyét a társadalomban, ami mégiscsak igazságosabb, mint az etnikai, vagyoni – más „evilági“ – társadalmi rendező elv. ha valakinek a karmája nem kompatibilis a házimunkával, de remeküll irányít vagy szánt, azt csinálhatja kedvére. ha valakinek nem megy a teregetés, vasalás, még remekül főzhet borsós purit – vagymit.

a vallási részt azonban nem értem sem dogmatikailag, sem a rituálékat nem tudom magamévá tenni. a legnagyobb akadály, hogy egy csomó regulát, annak szükségességét nem is látom be. ezt csak a hit maradéktalan elfogadásával lehetne. ilyen tekintetben azonban ez a rendszer tőlem – sajnos – távol áll. majd egyszer, talán. vagy a következő életemben. hogy akkor abban lehetnék akár trapista szerzetes is ezen az alapon? hát igen. ez végülis már tényleg másodlagos. a „nagy ugrás“ abban van, hogy a személyiség nyitott-e annyira, hogy a hit általi megismerésre és befogadásra képes legyen vagy mindent racionális mérlegelésnek tesz ki (majdnem) folyamatosan. e tekintetben tényleg bármelyik vallást ki lehetne választani, elfogadni. (itt a krisnások ismét szimpatikus nézetet vallanak: az isten, mindenki istene egy. csak mindenki másképp nevezi. ezzel semmi baj.) a nagy különbség tényleg az örömben és az élhető közösség (eszméjében) van. és ez azért hatalmas dolog.

 

régen kíváncsi vagyok az országban másutt működő kulcsosházakra, turistaházakra. mi van ott, milyen ellátást nyújtanak, hogyan működnek.

 

a szent györgy hegyen, kisapáti felett (tapolcától 4 kilométer keletre) is van egy kulcsosház, a bazaltorgonák alatt vagy száz méterre. a faluból több út is vezet a szőlőkön keresztül, körülbelül 2,5 kilométer, hegymenet. terepjáró felmegy, de a személyautó nemigen. áram van, víz nincs. olyan húszfősnek nézem. a kulcsot a faluban lehet valakitől elkérni, akit nem lehet a megadott telefonon elérni. illetve egyszer, az érkezésünk előtt több nappal sikerült, amikor is megtudtam, hogy érkezésünk napján teljesen foglalt a ház, nincs hely.

hétköznap érkeztünk, próbáltam a megadott telefonszámon elérni a kulcsost, de nem sikerült. azért felmentünk a házhoz. egy teremtett lélek nem volt, nem hogy vendég, de vendégek nyoma sem.

a ház és környéke a kádár kori, példaértékű turistaélet szomorú mementója. sűrű turistaút-hálózat, egykor volt csinos ház. de sem karban tartva, sem becsülettel működtetve. az állagmegóvás is hiányzik, de leginkább a gondoskodás, nincsenek eligazító táblák (pl. hol a kulcs, kinél?), omladozó vakolat. hogy belülről milyen a ház, azt nem tudtuk megállapítani. pedig alighanem ez az ország egyik legszebb adottságú turistaszállása. felette a páratlan bazaltorgonák, jégbarlang.

 

ami nem barlang, hanem egy nagyobb kőverem, amiből dől kifelé a hideg levegő kánikulában is, mert megreked a sziklák réseiben. egyszóval van látnivaló bőven, de a kilátás, a környezet is gyönyörű. csak ez a gazdátlanság (természetesen biztosan van „gazda“, de az nem „jó gazda“), ez szomorú. pedig valamikor elég sok energiát áldozhattak itt a turisták. a hegytetőre lépcső vezet, mihez sok betont, zúzalékot kellett felcipelni. most egy szezon alatt egy jó közösség rendbe tudná ismét kapni a területet. igazán távol álljon tőlem a kádárizmus utáni nyafogás, de ez a fajta turizmus, turistamozgalom teljesen kiveszett. ami most van, az ettől igencsak távol esik: kalmártőkével működő „öko-wellness“ szolgáltatók, romantikus odúk, komfort nélkül (blokház a mátrában), teljesítménytúrák, amelyek a túrára koncetrálnak, nem az infrastruktúrára… igen, erre mind szükség van, de ugyanekkora szükség lenne szerintem az ilyen kulcsosházakra is. és ez csak akkor tud működni, ha egy közösség magáénak érzi, gondoskodik róla. ha nem, akkor marad a kalmárszellem (de akkor a bakancsos turistáknak onnantól coki!) vagy a gyorsabb vagy lassabb lepusztulás.

 

kútúra!

ezt hallgattam bicajozás közben:

the xx

több mint tenyérbemászó emóskodás, manír – annyira túlzásba vitt nyavajgás, hogy már attól jó. de nem paródia, csak nyifogás, mint világnézet. a szövegek bájosan ütődöttek. de nem úgy.

 

olvasni is borderline-t ajánlanék: thomas hylland eriksen: a pillanat zsarnoksága (a gyors és lassú idő az információs társadalomban). a kötet olyan kapitális közhelyek újratárgyalása, mint „rohanó világunk“ időképzete vagy az írásbeliség (illetve pontosabban a jel) társadalomtörténeti szerepe. nem kapunk heurisztikus értékű megállapításokat, de nyári olvasmányként megteszi, ha egy sör és egy lángos közt elgondolkodtat bennünket a társadalom mind absztratabbá válásáról (pénz, idő, hangjegyek, betű ésatöbbi mind üres jelek, amiket tartalommal a közös tudás tölt meg. mivel ezek az elvont egységek függetlenné válnak a cselekvéstől, önmagukban kezdenek létezni és szabályozni a társadalom működését). ez azért izgalmas itt, a harmadik világháború előtt.

 

na, most azért egyelőre ennyi. jöjjön minden szarvasbőgésre vágyó vagy fagyűjtő hidegkútra 11-12-én.

 

 

50 Responses to “hosszú szünet, újrakezdés”

 1. Our instrument is made for our nice followers so you could possibly easily get Gems and beat your mates with this grezt Gem generator.

  Here is my homepage :: growtopia hack download pc
  (Ophelia)

 2. If you need to uuse the hack on a mobile machine you can join the machine to the LAPTOP utilizing USB or a
  wifi connection.

  Also visit myy page – growtopia hacck apk 2014 (Ken)

 3. We normally tap titans cheats no survey see them on their android phones, Personal Digital Assistants and handheld
  PCs. Can you remember all of the big mobile gaming
  market is flooded with adverts.

 4. It star wars commander cheats is strange when you
  undertake your research? Everything would depend
  on the market opening up to date, while video games from the App Store.
  Whenever the other user. Snake was one of your attacking and you just what exactly are you going to play with his friends.

 5. We think that the most effective strategy is to be our real authentic selves (while obviously following the Reach-Build-Engage framework!).

  Feel free to surf to my blog best youtube marketing software
  - Isidro -

 6. Thank you, I’ve just been searching for info about this subject for
  a while and yours is the greatest I have found out so far.
  But, what in regards to the bottom line? Are you sure in regards to the source?

 7. Thanks for every other informative site. Where else could I get
  that kind of info written in such a perfect approach?
  I’ve a venture that I am just now working on, and I have
  been on the glance out for such information.

 8. It’s actually a great and useful piece of info.
  I’m glad that you simply shared this useful information with us.
  Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 9. Lyube’s producer and main songwriter iis Igor Matvienko.
  Peter Clark, in tɦe ѕame question response οn Quora ԝrites, “about 9% of
  Twitterr &#6489sers &#6489ѕe tɦе Tweetie і – Phone client
  [1]. Үesterday, Јanuary 24 2015, t&#1211е National Football League &#1086pened tҺ&#6513
  NFL Shop ɑt Super Bowl аt t&#1211&#6513 Phoenix Convention Center.

  mү web blog – madden mobile nfl cheats

 10. Offer real meat and protein rather than grains and meat by-products.

  It is a non-invasive technique which enables restore flexibility,
  relaxes one’s body and disperses the anguish in tensed muscles.
  Her work has appeared in several animal-interest magazines, along with Baltimore-area newspapers and publications.

  The outdoor enthusiast can also enjoy canoeing, kayaking, hiking, biking and golfing.
  When a puppy has an upset stomach, one in the most effective ways
  of treatment is to withhold food for 12 to one day.

  dog breeds a (Emery)
  It is a non-invasive technique which enables restore flexibility,
  relaxes one’s body and disperses the anguish in tensed muscles.

  Her work has appeared in several animal-interest magazines, along with Baltimore-area newspapers
  and publications. The outdoor enthusiast can also enjoy canoeing, kayaking, hiking, biking
  and golfing. When a puppy has an upset stomach, one in the most effective ways of treatment
  is to withhold food for 12 to one day.

 11. Furthermore, the constructed Accounts Crack allows you to
  swipe code just for about any account on CAM4!

 12. The site presents pair exhibits and males, girls besides others too built to retain their audience entertained for hours together.

 13. am) to help them escape from a menacing cockatoo (Clement).
  The film effectively depicts an exciting and captivating story, paving the way to a strong scene in the red ocean. There are tons of different styles and designs you really
  are spoiled for choice here.

 14. Contudo, elas são mais do que suficientes para mostrar a você
  a necessidade e vantagens em terceirizar estes processos.

 15. Setenta por cento (70%) dos consumidores on-line concordam que a
  qualidade, momento oportuno e a relevância da mensagem de uma marca influenciam em
  sua percepção.

 16. はホームバントレーラーあなたの全体の家族と一緒に曳航ラインこのキャラバンをに必要 急速 |タイトな配置を作成逆転とともに問題向かってに暴露されます。日よけの

 17. The PS3 system comes with the game is free to download to your mobile or maybe two and three generations.
  Some are designed to give it a top down plane shooting best
  fiends cheats game, specifically for the hints or cheats to get much more, you get some free space on the world today.

 18. He bellows from his dairy cows with the doctor, helton godwin baynes, who all had a outlander pdf stroke.
  The narrative gathers momentum? And was she aware of the odessa file and leaving a
  crater estimated at nearly 14ft deep outlander pdf and meaningful love relationship … and buggered me.
  At the unity rally in perth, scotland, she observes, many of those beyond our vast
  european borders. He suggests he keep good his promise to the
  familiar. She explores not only of the employers’
  federation boasted to students that he can really
  swear to is the finance minister.

 19. You can also watch the official trailer of the movie and can listen and share them with your friends over phone, email or social websites.
  Anyway, things continued and the antagonist tried to trick the hero by getting
  the girl and forcing the hero to give him the ring and the power.
  Preity’s character in the movie was loosely inspired by the famous
  Barkha Dutt.

 20. ニース読み取ります。その上でいくつかの研究を| 実行やっ私はちょうどしたバディにこれを渡されました。 特定さ見つかりましたそれは彼のために、私は以来、彼はちょうど私に昼食を買いました!したがって、私は言い換えてみましょう:ありがとう昼食のために!

 21. From this spark, hunt has coaxed a brilliant mathematician, villani includes email correspondence about pimples,
  looking to boost craftsmanship in its self-righteous of mice and men pdf isolation, the cantos to his
  three-year-old daughter, gogo, paralysed by viking. The conclusion is underscored
  in the high-contrast style of and are privy to their glamour.
  Two interior ministry officials – artem kuznetsov and pavel was eventually shut down of mice and men pdf its maker, which considered abolishing the licence.

 22. ちょっとそれは仲間、共有するためのおかげではなくChromeで正しくこのページをdoesntのフォーマットが重なっています。

 23. Aqui você tem duas opções: sair realmente com outra garota e deixar
  que sua amiga saiba disso, ou simplesmente fingir que você conheceu uma pessoa e que
  está sempre se divertindo muito com ela.

 24. 私はあなたがこのブログに書く方法については本当に興味を持っています。あなたは私にあなたのブログを書いて、管理する方法の提案を与えることができますか?おかげであなたの注意のためにたくさんの素晴らしいブログの記事を

 25. Contratos de arrendamento de Barragem: conflito quanto à natureza jurídica da outorga de direito de uso da água.

 26. Diferencial deste programa é que ele age diretamente nas regiões que
  mais acumulam gordura.

 27. Enhance his home and check-out how others decorated
  their My Speaking Ben properties.

 28. Rafael, fui ao internet site do BB, abra sua conta, escolhi a Conta Digital, já
  passaram mais de 15 dias e não recebi nenhum retorno se a conta foi aberta ou não.

 29. Hi there, after reading this amazing post i am as well delighted to share
  my knowledge here with friends.

 30. The main story of the movie revolves around an art dealer whose
  name is Charles who remain busy through out the
  whole movie while searching for a painting which was stolen away from the
  art gallery. The authority name of the film is “Irate 7″ and it will start from where “Quick & Furious 6″ closed.
  You are able to download free movies online and that fact has gotten a lot of press lately.

 31. Since the admin of this site is working, no doubt very shortly
  it will be famous, due to its quality contents.

 32. Hey there i just been to your website for the very first time and i extremely loved it,
  i bookmarked it and will return.

  My webpage bowflex selecttech 1090 adjustable dumbbell

 33. Hello mates, its enormous piece of writing on the topic of cultureand entirely
  defined, keep it up all the time.

  My web site – bob villa cleaning up drywall dust tips
  to save money (Kristine)

 34. There’s certainly a great deal to learn about this issue.

  I really like all the points you have made.

 35. It’s nearly impossible to find knowledgeable people on this subject,
  but you sound like you know what you’re talking about!
  Thanks

 36. As soon as the AppNana app confirms that you have been rewarded, then you might consider deleting and removing the promoted app.

 37. The Blackberry Torch in red and also the Torch in white provides merely web 2 .
  0 convenience. Of course, devoid of the money loaned by
  Saverin, Zuckerberg may possibly have experienced trouble launching facebook, so for the reason that sense
  he was eligible to a small part of the success.
  However, he was placed under academic probation as being a punishment while he hacked into your servers of numerous houses and at the end
  on the movie, it seemed which the lady still we hadn’t forgiven him.

 38. Superb site you have here but I was wondering if you knew of
  any user discussion forums that cover the
  same topics talked about in this article? I’d
  really like to be a part of community where I can get comments from
  other knowledgeable people that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know.
  Thank you!

 39. This choice. IELTS preparation and practice.

 40. Conforme Regis Mc Kenna, atualmente, utilizando advertising de relacionamento, aqueles vendedores que apenas empurram produtos para seus clientes, está morto,
  fora do mercado.

 41. The producer called at 6:45am and said to support for
  2 minutes. But all these guys who wish to join the police department so [they] can get
  twenty years after which retire, those are Industrial Age ideas.
  Baofeng radio bf-888s BUT, the decision as to which radio is best to suit your needs requires cautious consideration.

  As previously mentioned, I found my Midland with a pawn shop for around $50.
  New baofeng radio So, it’s basically highway robbery, and I think it is a tragedy.
  Right now, the technological world plus God or spirituality is evolving.

  The writers to have an news within the automotive industry ( magazine will typically be individuals who’ve experience inside auto industry. Baofeng vhf radio boa feng one However, apart from as being
  a medium regarding conveying knowledge, books may
  be difficult and may take huge amounts of the perfect time to locate information.

 42. The future surely seems bright for Grow Perfect Technologies along with
  the 357 Magnum ufo led lights these grow light.
  LED grow lights work by utilizing electronic semiconductor diodes which creates an electroluminescent light when fired up.
  Free grow lights A plant root zone or root stimulator to boost
  the grow from the roots.

  For make your personal apartment garden firstly determines
  your home where you can grow your herbs plants and
  food. The next track piece will likely be highlighted learn how
  to blue when you construct it.

 43. We stumbled over here from a different web page and thought I may as well
  check things out. I like what I see so now i’m following you.
  Look forward to checking out your web page yet again.

 44. É não a minha primeira vez para ir ver este página da web,
  eu estou visitar este website dailly e obter bom fatos daqui quotidiana.

 45. If you utilize LED lighting outside the house, it might be used in landscape and security projects to enhance the beauty within your outdoor home.
  Nowadays there continues to be a tremendous rise on theft cases so it has grown to be important to incorporate some or the other style of security device
  set up on homes. Home security vaults The audio and video quality certainly are a bit a
  lesser amount than other wireless security alarms cameras costing double the amount, but I found both
  to get above average and in addition they met me easily.

  The Webroot security products can aid in keeping Crypto – Locker away, even before the identical infects the computer.
  home defense products are accessible in all sorts and price ranges.

  Here again you wish to find or maybe create an angle or
  slant in which you’ll be able to take headline news and
  ‘incorporate’ it to a post you’re composing. anywhere home security
  products Select someone or their situation and discover where or how it might have relevance on the theme of the blogging platform.

 46. I enjoy, lead to I discovered just what I was having a look for.
  You have ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a nice day.
  Bye

 47. Juntando-se a tudo isto, ainda há a baixa imunidade provocada pela Diabetes, que é também fator limitante para crescimento do cabelo.

 48. Essa Conversion tem experiência sobre uso da plataforma Salesforce integrada às nossas estratégias a SEO, onde os leads gerados pela nossa consultoria chegam direta ao
  Salesforce e com informações relevantes, porquê por exemplo essa palavra-chave buscada.

 49. A partir daí, a transmissão de calor por meio é pouco eficiente, em atenção a nos líquidos, as moléculas estão
  relativamente afastadas entre outras.

 50. Should’ve asked your landlord to install some before you signed your

Leave a Reply